100% Couture

Virginia Linul si echipa sa de femei din Salva au cusut toata vara pentru o colectie speciala, prin care un mare designer francez, Philippe Guilet, vrea sa puna in valoare traditia si patrimoniul cultural romanesc, dar si sa prezinte o alta fata a Romaniei.

“Poarta cu tine reflexia frumoasa a Romaniei” este sloganul sub care se deruleaza proiectul 100%.RO, un proiect experimental, gandit pentru a valoriza patrimoniul cultural romanesc, o initiativa independenta care isi propune sa promoveze Romania cu un chip nou. 100%.RO este o colectie rezultata dintr-o intalnire creativa si o imbinare surprinzatoare intre Couture-ul francez, modern si sofisticat si traditiile romanesti, autentice si ancestrale.

Initiatorul acestui proiect este designerul francez Philippe Guilet, care a vazut potentialul si modernitatea unor traditii ancestrale, al unor mestesuguri transmise de la o generatie la alta de romani. Philippe a revizitat obiceiuri vechi, punandu-le in lumina modernitatea, a vazut ca lucrurile aparent simple sunt de fapt sofisticate si ca ceea ce pare rudimentar se apropie de perfectiune.

In decurs de sase luni, designerul a creat - cu sprijinul artizanilor si artistilor romani - o colectie Couture inspirata din patrimoniul cultural romanesc: 100%.RO Couture. Sursele de inspiratie, mana de lucru, echipa de implementare, materialele si resursele folosite in intregul proiect sunt 100% romanesti.

Unul dintre mesterii populari care a lucrat in acest proiect este Virginia Linul si echipa sa de femei care cos cu margele in Salva. Ceea ce a iesit este o surpriza extrem de placuta, in care margelele insirate la Salva vor aparea intr-o altfel de stralucire, nemaivazuta pana acum.

Philippe Guilet a descoperit ca Romania are o cultura uluitor de bogata si de actuala, ca artistii romani sunt plini de talent si de energie, ca artizanii romani au maini de aur, ca doua lumi aparent foarte diferite - cea a mestesugarilor iscusiti din satele romanesti si cea a Haute Couture-ului parizian din care provine - se pot valorifica reciproc.
Designerul care la Paris a lucrat cu Jean Paul Gaultier, Karl Lagerfeld si Thierry Mugler a realizat o colectie 100% Couture, 100% moderna, 100% romaneasca, cu artizani si artisti romani.
Colectia 100%.RO Couture va fi prezentata la Bucuresti in aceasta seara, incepand cu ora 20.00, evenimentul urmand a fi gazduit de Ambasada Frantei.

La inceputul anului viitor colectia va fi prezentata si la Paris, unde va spune o poveste despre o altfel de Romanie: o Romanie frumoasa, autentica, moderna, activa, bogata in resurse, valori si creativitate, cu oameni plini de energie si de talent.

Evenimentele de la Paris si Bucuresti vor avea ca invitati personalitati ale vietii culturale si artistice din cele doua tari, creatori de Haute Couture (Paris), reprezentanti ai mediului politic si institutional de inalt nivel, reprezentanti ai mediului de afaceri si ai mediului diplomatic, reprezentanti mass media din Romania si Franta.

De cateva zile, Virginia Linul si o parte din echipa sa sunt la Bucuresti, unde lucreaza la ultimele detalii dinainte de marele eveniment de deseara. Cu cateva ore inainte de prezentarea colectiei, mesterul popular Virginia Linul a declarat pentru Bistriteanul.ro: “Sunt extrem de emotionata. Este altceva decat ceea ce am lucrat noi pana acum. Traditia noastra, cusutul cu margele, sunt prezentate intr-o viziune noua, fascinanta, stralucitoare datorita acestui mare creator francez. Nu sunt un expert in moda, dar sunt convinsa ca prezentarea de astazi este ceva ce n-au mai vazut pana acum podiumurile de moda din intreaga lume. Ma bucur ca am facut parte din acest proiect care, cel mai important, va prezenta altfel Romania, cu o alta fata, minunata, care merita descoperita.”

10/11/2011 Claudia ANDRON | bistriteanul.ro - Astazi, la Ambasada Frantei: Margelele cusute de Virginia Linul, intr-o prezentare de moda 100%. RO vezi articolul aici.


14/11/2011 Claudia ANDRON | bistriteanul.ro - VEZI colectia 100%.RO pentru care Virginia Linul si femeile din Salva au brodat cu margele vezi articolul aici.

TOP